Dilthey ve Gadamer’de Hermeneutik Yöntem: Anlamanın Tüm Koşullarının Felsefi Olarak Değerlendirilmesi Ya Da Bilimsel Bir Yöntem Olarak Hermeneutik

Author:

Year-Number: 2019-31
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu :
Number of pages: 1412-1420
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmada hermeneutik kavramını farklı şekillerde anlayan iki filozofun yaklaşımları değerlendirilecektir. Dilthey ve Gadamer’in hermeneutik kavramını nasıl ele aldığı iki bölümde sunulacaktır. Tüm tin bilimlerini anlamak için bilimsel bir yöntem olarak hermeneutiği ela alan Dilthey’in aksine Gadamer’in Hermeneutiği bütün bir anlama etkinliğinin felsefi yönden araştırması olarak yorumlaması detaylandırılacaktır. Dilthey hermeneutiği bilimsel bir yöntem olarak ele almış ve epistemolojik temellerini sunmaya çalışmıştır. Anlama, yaşantı, yaşam kavramları zemininde bir yaklaşımla hermeneutiği bilimsel bir çaba olarak görmüştür. Gadamer ise hermeneutiği tarihsellik ve geleneksel bağlamda ele almış deneyime dayalı bir bilme tavrı olarak değerlendirmiştir.

Keywords

Abstract

In this study, two philosophical approaches that include the hermeneutic concept in different forms will be evaluated. Dilthey and Gadamer will be presented in two chapters on how to deal with the notion of hermeneutic. Unlike Dilthey, who discusses hermeneutics as a scientific method for understanding all sciences, Gadamer's hermeneutics will be interpreted as a philosophical study of all comprehension activities. Dilthey treated hermeneutics as a scientific method and tried to present epistemological bases. He sees hermeneutics as a scientific enterprise with an approach based on understanding, life and the concepts of life. Gadamer viewed hermeneutics as a historical and experiential cognitive attitude in a traditional context.

Keywords