SİYASAL KATILMA DÜZEY VE BİÇİMLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Author :  

Year-Number: 2018-24
Language : null
Konu :
Number of pages: 5052-5058
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Çağdaş demokrasilerin en temel kriterlerinden ve göstergelerinden biri siyasal katılmadır. Zira modern toplumu geleneksel toplumdan ayıran en temel ölçütlerinden biri özgür ve geniş ölçekli siyasal katılma imkânlarının var olmasıdır. Bu nedenle siyasal katılma modern demokratik siyasal sistemler için oldukça önemli bir olgu olarak görülmektedir. Yönetim birimlerinin uygulayacakları faaliyetler ya da yürütülen etkinliklerin meşruluk temelinde sunulması demokratik rejimler için kaçınılmazdır. İşte bu meşruluğu sağlayacak olan ise yine siyasal katılmadır. Yurttaşlar siyasal katılma sayesinde sunulacak hizmetleri ve hizmetlerin önceliklerini belirleme ve bu hizmet ve etkinliklere yön verme şansına sahip olacaklardır. Yani siyasal katılma iki boyutlu bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Şöyle ki; siyasal katılma bir taraftan yurttaşların yürütülecek politikaları belirlemesini ve yönlendirmesini sağlarken, diğer taraftan yönetim mekanizmalarının yürütecekleri politikaları ve gerçekleştirecekleri faaliyetlerin meşruiyet çerçevesinin genişlemesini sağlayacaktır. Bununla birlikte her yurttaşın aynı düzey ve biçimlerde siyasal katılma gösterecekleri söylenemez. Yurttaşlar farklı siyasal kaynaklar eliyle şekillenen farklı düzey ve biçimlerde siyasal katılma göstereceklerdir. Sayılan bu esaslarla birlikte bu çalışmada genel olarak öncelikle siyasal katılma kavramı ele alınacak, sonrasında ise siyasal katılma düzey ve biçimleri incelenecektir.

Keywords

Abstract

Political participation is one of the most fundamental criteria and indicators of modern democracies. This is because one of the most basic criteria that distinguish the modern society and the traditional society is the presence of opportunities of free and widespread political participation. Therefore, political participation seems to be a highly important phenomenon for modern democratic political systems. It is unavoidable for democratic regimes to present the activities and operations of administrative units in a legitimate manner. What legitimizes those activities and operations is political participation Citizens will have the opportunity to determine the priorities of the services and services to be offered through political participation and to direct these services and activities. That is, political participation is a two-sided process. While political participation allows citizens to determine and lead the policies to be implemented, it also allows broadening of the legitimacy of policies to be adopted and activities to be carried out by government mechanisms. Additionally, it cannot be argued that all citizens will show the same level and form of political participation. Citizens will show political participation in different levels and forms that are shaped by different sources of politics. In addition to these principles that are listed, this study will firstly discuss the concept of political participation, and then, examine the levels and forms of political participation.

Keywords


  • Abadan, N. (1965). “Ankara Şehir Nüfusunun Siyasi Eğilimlerinden Bazı Örnekler Nisan 1964”, A.Ü.S.B.F.

  • Abadan, N. (1965). “Ankara Şehir Nüfusunun Siyasi Eğilimlerinden Bazı Örnekler Nisan 1964”, A.Ü.S.B.F. Dergisi, C: 20, S: 2.

  • Akgün, B. (2002). Türkiye’de Seçmen Davranışı, Partiler Sistemi ve Siyasal Güven, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

  • Almond, A. G. & Verba, S. (1965). The Civic Culture Political Attitudes and Democracy In Five Nations, Little, Brown and Company, Canada.

  • Asher, A. H.; Richardson, M. B. & Weisberg F. H. (1984). Political Participation, Campus Verlag GmbH, Frankfurt Germany.

  • Baykal, D. (1970). Siyasal Katılma: Bir Davranış İncelemesi, A.Ü.S.B.F. Yayınları No: 302, Ankara.

  • Conway, M. M. (1990). “Fostering Group-Based Political Participation” (Edited by: Orit Ichilov) Political Socialization, Citizanship Education, and Democracy, , Teachers College Pres, New York.

  • Çam, E. (1999). Siyaset Bilimine Giriş, Genişletilmiş 6. Basım, Der Yayınları, İstanbul.

  • Çandar, T. (1981). “Milli Mücadele’de Siyasal Katılımın Oluşumu Açısından Direniş ve Gösteriler”, Amme İdaresi Dergisi, Atatürk’ün Doğumunun 100. Yılı Özel Sayısı, C:14, S:4.

  • Dahl, A. R. (1991). Modern Political Analysis, Fifth Edition, Prentice Hall, Englewood Cliffs, New Jersey.Daver, B. (1993). Siyaset Bilimine Giriş, 5. Baskı, Siyasal Kitabevi, Ankara.Dursun, D. (2002). Siyaset Bilimi, Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul.

  • Kalaycıoğlu, E. (1999). “Türkiye’de Siyasal Kültür ve Demokrasi”, Türkiye’de Demokratik Siyasal Kültür,(Haz: Ergun Özbudun, Ersin Kalaycıoğlu, Levent Köker), Türk Demokrasi Vakfı, Demokrasi ve İnsan Hakları Eğitimi Projesi Yayınları, Ankara.

  • Kapani, M. (2003). Politika Bilimine Giriş, 15. Basım, Bilgi Yayınevi, Ankara.

  • Kili, S. (1978). Çayırhan: Bir Orta Anadolu Köyünde Toplumsal Değişme ve Siyasal Davranış, Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.

  • Milbrath W. L. & Goel, M. L. (1977). Political Participation, How and Why Do People Get Involved In Politics?, Second Edition, Rand McNally College Publishing Company, Chicago.

  • Nie H. N. & Verba, S. (1989). Siyasal Katılma, Kamuoyu ve Oy Verme Davranışı, (Çev: İlter Turan ve Tunçer Karamustafaoğlu), Siyasi İlimler Türk Derneği Yayınları, Ankara.

  • Öz, E. (1996). Otoriterizm ve Siyaset, Yetkin Yayınları, Ankara.

  • Özbudun, E. (1975). “Political Participation In Rural Turkey”, Political Participation In Turkey, Historical

  • Özbudun, E. (1975b). Türkiye’de Sosyal Değişme ve Siyasal Katılma, Sevinç Matbaası, Ankara. Özer, İ. (2004). Kentleşme, Kentlileşme ve Kentsel Değişme, Ekin Kitabevi, Bursa.

  • Öztekin, A. (2001). Siyaset Bilimine Giriş, 3. Baskı, Siyasal Kitabevi, Ankara.

  • Pomper, M.G. (1968). Elections In America Control and Influence In Democratic Politics, Dodd, Mead & Company, New York.

  • Powell, G. B. (1990). Çağdaş Demokrasiler Katılma, İstikrar ve Şiddet, (Çev: Mehmet Turhan), Türk Demokrasi Vakfı ve Siyasi İlimler Derneği Ortak Yayını, “S” Yayınları, Ankara.

  • Sarıbay, A. Y. (1998). Siyasal Sosyoloji, 4. Basım, Der Yayınları, İstanbul.

  • Turan, İ. (1986). Siyasal Demokrasi, Siyasal Katılma, Baskı Grupları ve Sendikalar, Türkiye Denizciler Sendikası Eğitim Dizisi–7, İstanbul.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics