HEMŞİRELERİN SIĞINMACILARA/GÖÇMENLERE VE TÜRKLERE VERDİĞİ SAĞLIK HİZMETİ ALGILARI VE YAŞANAN SORUNLAR: KAHRAMANMARAŞ’TA BİR ALAN ÇALIŞMASI

Author:

Year-Number: 2017-9
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu :
Number of pages: 940-954
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmada, Türk Hemşirelerinin Türk ve Sığınmacı/Göçmen hastalara yönelik bakım verici rollerine ilişkin tutumlarını belirlemek, yaşanan problemleri tespit edip çözüm önerileri sunmak ve hemşirelerin bu tutumlarının bazı sosyo-demografik değişkenlere göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaçla, Kahramanmaraş ilinde yer alan dört hastanede görev yapan 163 hemşire üzerinde bir anket yapılmıştır. Anket sonucu elde edilen veriler SPSS kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, hemşirelerin Türk ve Sığınmacı/Göçmen hastalara bakım verici rollerine ilişkin tutumlarını olumlu olarak algıladıkları ve ayrımcılık yapmadan yeminlerine bağlı olarak sağlık bakımı verdikleri, Türk ve Sığınmacı/Göçmen hastalarla en fazla yaşadıkları sorunların başında iletişimin geldiği tespit edilmiştir. Ayrıca hemşirelerin demografik bazı grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Örneğin öz bakım gereksinimlerinin giderilmesi, danışmanlık ile tedavi sürecindeki rollerine ilişkin görüşlerinin medeni durum ve yaş durumlarına göre; öz bakım gereksinimlerinin giderilmesi ve danışmanlık ile bireyi koruma ve haklarına saygılı olma rollerine ilişkin görüşlerinin sürekli olarak mesleki yayın takip etme ve eğitim durumlarına göre vs.

Keywords

Abstract

In this study, it was aimed to determine the attitudes of the caregiving roles of the Turkish Nurses to, Asylum Seeker and Immigrant patients, to identify the experienced problems and to propose solutions and to determine whether these attitudes of nurses show a meaningful difference according to some socio-demographic variables. For this purpose, a questionnaire was performed on 163 nurses working in four hospitals in Kahramanmaras province. The results obtained from the questionnaire were analyzed using SPSS. As a result of the research, it was determined that nurses positively perceived their care roles attitudes towards Asylum Seeker and Immigrant patients, and the most experienced problems with Asylum Seeker and Immigrant patients whom they gave healthcare based on their oaths without discrimination is communication. It was also found that there were statistically significant differences between some demographic groups of nurses. For example, self-care needs and the roles of counseling and treatment by the marital status and age; self-care needs, and the role of counseling and respect for individual protection and rights, by constantly following the professional publications and education etc.

Keywords