BESLENME-GASTRONOMİ İLE İLGİLİ HABERLERİN VE KÖŞE YAZILARININ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BESLENME ALIŞKANLIKLARINA ETKİSİ

Author:

Year-Number: 2017-8
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu :
Number of pages: 558-566
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmada, basında çıkan beslenme gastronomi ile ilgili çıkan görsel, işitsel ve yazılı haberlerin, üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını etkileyip etkilemediğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında, Bahçeşehir Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümü, Beykent Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümü, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünde öğrenim görmekte olan üniversite öğrencileridir.

Öğrencilerin hangi yayın organlarını takip ettiği, ve basında yer alan gastronomi -beslenme başlıklı haberler ile ilgili soruları da içeren anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde;  tanımlayıcı istatistikler ve karşılaştırmalar yapılmış olup sınıflandırılan veriler kodlanarak tablolar halinde gösterilmiştir. Araştırmamızda üniversite öğrencilerinin interneti %97.5 her gün takip ettikleri belirlenmiştir.  Haberlerden etkilenip bir ürünü deneme, değiştirme yada kullanmayı bırakanların oranı %47.5 (K %30.8, E %16.7) iken, prebiyotik ürünler ve bitki çaylarını aynı oranda (%8.8) ve fast food ürünler ve diyet ürünlerini aynı oranda (%7.0) değiştirdikleri gözlenmiştir. Bisküvi, dondurma, enerji içecekleri, kahvaltılık gevrek ürün (%0.0) tercihlerini değiştirmede medyanın hiçbir etkisi olmadığını ifade etmişlerdir.

Sonuç olarak gazete ve dergilerde yer alan sağlıklı beslenme ve gastronomi ile ilgili haberleri ve köşe yazılarını okuma ile reklamlardan etkilenip beslenme alışkanlıklarını değiştirme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki var iken (X²=41.956, p<0.05); bir ürünü değiştirme veya kullanmayı değiştirme arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

In this study, it was aimed to reveal the relation between nutrition- gastronomy related news and the level of eating habits university students'. The research group is university students who are studying in 2016-2017 academic year from Bahçeşehir University Department of Nutrition and Dietetics, Bosphorus University Psychology Department, Beykent University Public Relations and Advertising, Marmara University Journalism Department, Yıldız Technical University Architecture Department.

Questionnaires were also used which publications the students were following, and the questions about gastronomy-news on the headlines. In the analysis of the data; descriptive statistics have been classified.In our study, it was determined that university students use the internet 97.5% every day. It was observed that percentage of those who are influenced by the news and who change a product while 47.5% (K 30.8%, E 16.7%),  prebiotic products and herbal teas were changed in the same ratio (8.8%) and fast food and diet products were changed in the same ratio (7.0%). Biscuits, ice cream, energy drinks, (0.0%) stated that the media had no effect on changing their preferences.

As a result, while there was a statistically significant relationship between newspaper articles and magazine news about healthy eating and gastronomy. (X² = 41.956, p <0.05); there was no significant difference between changing or changing a product

Keywords