İlkokul Öğretim Programlarının Atatürkçülük ile İlgili Konu ve Kazanımlar Açısından Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi

Author :  

Year-Number: 2019-48
Language : null
Konu :
Number of pages: 6022-6031
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

sisteminin yatmış olduğu; onun gerçekleştirmiş olduğu uygulama ve yenilikler aracılığıyla Türk Cumhuriyeti ve Türk Milleti’nin hak ettiği uygarlık seviyesine ulaşabilmesini hedefleyen ilkeler ve fikirler bütünüdür. Bu fikirler ve ilkeler toplumsal hayatın her alanına ve devletin çalışma alanlarının tamamına entegre edilebilecek nitelikte olup, eğitim insan yetiştirme görevinden kaynaklı olarak söz konusu alanların başında yer almaktadır. Bu çalışmada eğitimin insan yetiştirme süreci esnasında yararlanılan temel kaynaklar olan öğretim programları Atatürkçülük ile ilgili kazanım ve konular açısından incelenmiştir. Çalışmada verilerin kaynağının Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Türkçe, Fen Bilimleri ve Matematik derslerine ait ilkokul öğretim programları oluşturmuş olup, söz konusu derslere ait halen uygulamada olan programların yanısıra bir önceki programlar da çalışma kapsamına alınmıştır. Öğretim programlarının incelenmesinde doküman analizi yönteminden yararlanılmıştır. Çalışmada elde edilmiş olan bulgular ışığında HBDÖP, SBDÖP ve TDÖP’de Atatürkçülük ile ilgili kazanım ve konuların sayısında bir önceki öğretim programlarına göre dikkati çeken düzeyde düşüş olduğu; FBDÖP ve MDÖP’de ise söz konusu kazanım ve konulara programlarda yer verilmemiş olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre öğretim programlarının geneli için belirgin eksikliklerin olduğu ve programların belirlenmiş olan bu eksiklikler paralelinde gözden geçirilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Keywords

Abstract

Kemalism is a set of principles and ideas, which is based on Ataturk's thinking system with mind, logic, science and technique, aims to achieve to reach the level of civilization deserved by the Turkish Republic and the Turkish Nation through its applications and innovations. These ideas and principles can be integrated into all areas of social life and the state's working areas, and education is one of the leading areas of them. In this study, curricula, which are the main sources used during the education process of human beings, are examined in terms of gains and issues related to Kemalism. In the study, the primary level curricula of Life Science, Social Studies, Turkish, Science and Mathematics courses were the data sources. Document analysis method was used in examining the curricula. In the light of the findings obtained in the study, it was observed that there was a remarkable decrease in the number of attainments and subjects related to Kemalism in the curriculum of Life Sciences, Social Sciences and Turkish courses compared to the previous curricula of them. It was also concluded that the attainments and subjects related to Kemalism were not included in the curricula of Science and Math. Accordingly, it is considered that there are significant deficiencies for the curricula in general and they should be reviewed in line with these identified deficiencies.

Keywords


  • Altunışık, R., Coşkun R. Bayraktaroğlu,S.,&Yıldırım, E. (2010). Sosyalbilimlerde araştırma yöntemleri SPSS uygulamalı (6. Baskı).Sakarya:Sakarya Yayıncılık.

  • Aslan, E. (1989). Atatürkçü düşünce sisteminde Türk eğitimi. Diyarbakır: D.Ü. Atatürk Araştırmaları Merkezi Yayınları.

  • Çoban, A. (2001). Atatürkçü düşüncede eğitim sistemi ve boyutları.Milli Eğitim Dergisi, Sayı 149

  • MEB Tebliğler Dergisi, 1999. http://tebligler.meb.gov.tr/ adresinden 12.07.2019 tarihinde erişilmiştir.

  • MEB (2009). İlköğretim hayat bilgisi dersi öğretim programı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

  • MEB (2018). İlköğretim hayat bilgisi dersi öğretim programı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım

  • MEB (2005). İlköğretim sosyal bilgiler dersi öğretim programı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım

  • MEB (2017). İlköğretim sosyal bilgiler dersi öğretim programı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım

  • MEB (2009). İlköğretim Türkçe dersi öğretim programı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

  • MEB (2019). İlköğretim Türkçe dersi öğretim programı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

  • MEB (2005). İlköğretim fen ve teknoloji dersi öğretim programı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

  • MEB (2018). İlköğretim fen bilimleri dersi öğretim programı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım

  • MEB (2009). İlköğretim matematik dersi öğretim programı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım

  • MEB (2018). İlköğretim matematik dersi öğretim programı. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım

  • Neuman,W.L.(2012). Toplumsal araştırma yöntemleri: nicel ve nitel yaklaşımlar I‐II. Cilt (5. Basım İstanbul: Yayın Odası.

  • Özyılmaz, Ö. (2013). Türk milli eğitim sisteminin sorunları ve çözüm arayışları. Ankara: Pegem Akademi Yay.

  • Şimşek, H. (2009). Methodical problem in the researches of educational history. Journal of Faculty of EducationalSciences, (42), 1, 33-51.

  • Turan, Ş. (1982). Atatürk’ün düşünce yapısını etkileyen olaylar, düşünürler, kitaplar, Ankara.

  • Yin, R.K.(2006). Case study research (design and methods).California:Sage Publications

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics