Müzik Eğitiminde Çocuk Şarkılarının Seçimi: Müzik Yazınsal Kurallar ve İlişkili Etmenler

Author :  

Year-Number: 2019-38
Language : null
Konu :
Number of pages: 3471-3479
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Eğitimin ilk adımı planlamasının yapılmasıdır. Konuların öğretiminde kullanılmakta olan ders planında hazırlık, giriş, işleniş, pekiştirme, değerlendirme, kazanımlar, yöntem ve teknikler gibi ana başlıklar ve alt başlıklar vardır. Ders planlarının hazırlanışında ve işlenişte araç-gereçler ve materyaller eğitimcilerin dikkat etmesi gereken noktalardan birisidir. Kazanımların yeteri kadar sağlanabilmesinde eğitimcilerden beklenen öğretimleri sırasında kendilerinin rahat çalışabilmeleri ve öğrenenlerin kolay-sistemli öğrenebilmeleri için uygun araç-gereç ve materyaller seçebilmeleri ve kullanabilmeleridir. Özellikle resim ve müzik gibi sanat alanlarında yoğunlukla kullanılan araç-gereçler ve materyallerin dikkatle seçilmesi ve öğretim süreçlerinde yer alması beklenen bir durumdur. Müzik eğitiminde kullanılan iki ana materyalin çalgılar ve şarkılar olduğu söylenebilir. Bu çalışmada müzik eğitimcilerinin öğrencileri için seçmeyi, ders planlarına almayı ve çeşitli etkinliklerde kullanmayı-öğretmeyi düşündükleri şarkıların seçimlerinde nelere dikkat etmeleri gerektiğinin müzik yazınsal kurallar ve ilişkili etmenler açısından tespit edilmesi amaçlanmıştır. Şarkılar müzik yazınsal kurallar ve ilişkili etmeler açısından incelenmiş ve incelemeler sonucunda müzik eğitimcilerine ve eğitimci adaylarına şarkı seçimlerine ilişkin önerilerde bulunulmuştur.

Keywords

Abstract

Planning is the first step of education. In lesson planning, which is used to teach subjects, there are main and sub headings such as preparatory, introduction, process, enhancement, evaluation, acquisitions, methods and techniques. Teachers must pay close attention to the equipment and materials used in the preparation and implementation of lesson plans. To reach an adequate amount of acquisition, teachers are expected to choose and use suitable equipment and materials that facilitates and systematizes the process of learning for students, and enables the teachers to work better during process. In art branches, particularly painting and music, equipment and materials which are widely utilized are to be selected carefully and they must be present in the process of teaching. It can be suggested that the two main materials used in music education are instruments and songs. Purpose of this study is to identify the points to be considered by teachers in the process of selecting songs, their involvement in lesson plans, and their utilization in different activities, in terms of music literary rules and related factors. Songs have been analyzed in terms of music literary rules and related factors, and music teachers and candidates have been provided with suggestions on song selection.

Keywords


  • Akıncı, M. Ş. (2017). Müzik Eğitiminde Çocuk Şarkılarının Seçimi: Sözcükler ve Sözcüklerle İlişkili

  • Akıncı, M. Ş. (2017). Müzik Eğitiminde Çocuk Şarkılarının Seçimi: Sözcükler ve Sözcüklerle İlişkiliEtmenler. Uluslararası 3. İpek Yolu Müzik Konferansı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz Üniversitesi.

  • Akıncı, M. Ş. (2018). Müzik Eğitiminde Çocuk Şarkılarının Seçimi: Eğitim Programı, Teknik, Fiziksel,Duygusal Durumlar ve Çeşitli Etmenler” isimli çalışma Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. 11 (59), s. 700-709

  • Aktüze, İ. (2003). Müziği Anlamak Ansiklopedik Müzik Sözlüğü. İstanbul: Pan Yayıncılık

  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak Kılıç, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2009). Bilimsel araştırma yöntemleri. Pegem Akademi Yayıncılık: Ankara (3. Baskı).

  • Cangal, N. (2004). Müzik formları. Ankara: Arkadaş Yayınevi.

  • Demirel, Ö. (2003). Planlamadan Değerlendirmeye Öğretme Sanatı. Ankara: Pegem A Yayıncılık. 5. Baskı.Eren, O. (2007). Müzik sanatında biçim ve yorumlama. Yayınlanmamış sanatta yeterlik tezi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

  • Hodeir, A. (1951’ den çeviren ve aktaran Usmanbaş, İ., 2003, Müzikte türler ve biçimler. İstanbul: Pan Yayıncılık). Les Formes de la Musique. France: Presses Universitaires de France.

  • Karasar, N. (2009).Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yyaın Dağıtım (19. Baskı)MEB, (2005). Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Planlı Yürütülmesine İlişkin Yönerge.

  • Özen, N. (2004). Çalgı Eğitiminde Yararlanılan Müzik Eğitimi Yöntemleri. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24 (2), 57-63.

  • Yeşilyurt, E. (2007). Öğretim Araç Gereçleri Kullanımına Etki Eden Faktörler. E Journal Of New World Science Academy. 2 (4), 300-312.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics