STRATEJİK REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLAMA ARACI OLARAK İNOVASYON STRATEJİLERİ

Author :  

Year-Number: 2018-15
Language : null
Konu :
Number of pages: 770-778
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Küreselleşme süreciyle birlikte yaşanan gelişmeler, işletmelerin değişen dünya koşullarına ayak uydurabilmek için birbirleriyle rekabet etmelerini zorunlu hale getirmiştir. Böylelikle işletmeler varlıklarını sürdürebilmek ve rakiplerinin gerisinde kalmamak için rekabet stratejilerine başvurmaktadır. Son zamanlarda inovasyon rekabette yeni bir yaklaşım haline gelmiştir. Dolayısıyla rekabet üstünlüğü sağlama adına yapılan çalışmalarda inovasyon faaliyetleri yer almaktadır. Ürün, hizmet, süreç, pazarlama ve organizasyon gibi artımsal ve radikal inovasyon faaliyetleri uygulanmaktadır. Bu inovasyon faaliyetleri rakip işletmelere veya faaliyet gösterilen bölgeye göre saldırgan, savunmacı, taklitçi, bağımlı, geleneksel ve fırsatları izleyen inovasyon stratejisi olarak rekabet üstünlüğü sağlayabilmektedir.

Keywords

Abstract

The emerging developments by globalization process force the organizations to compete each other in order to keep in step with changing world conditions. Thus the organizations apply the competition strategies to continue their existence and not to fall behind the rivals. Lately innovation has become a new approach in competition. Thereby innovation activities play a part in the studies in behalf of outmaneuvering. The radical and incremental innovation activities like product, service, process, marketing and organization are being applied. These innovation activities can provide a competition advantage as attacker, defensive, imitator, dependent, traditional and innovation strategy which use the opportunities according to rival companies or site of action.

Keywords


  • Altay, H. (2008). Karşılaştırmalı Üstünlükler Teorisi Kapsamında Türk Endüstrilerinin Avrupa Birliği (15)

  • Altay, H. (2008). Karşılaştırmalı Üstünlükler Teorisi Kapsamında Türk Endüstrilerinin Avrupa Birliği (15)Pazarındaki Rekabet Gücü Düzeylerinin İncelenmesi:1995- 2007. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, s.21.

  • Altuntuğ, N. (2007). Küresel Rekabet Ortamında Ayırt Edici ve Sürdürülebilir Üstünlükler BağlamındaTemel Yetenek Tabanlı Stratejiler ve Bir Uygulama. Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

  • Aygen, S. (2006). İşletmelerde Yenilik Yönetimi Sürecinde Örgüt Yapılarında ve Hizmet TasarımlarındaYaşanan Dönüşümler: Antalya İli Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Ampirik Bir Araştırma ve Hizmet Tasarımı Önerisi. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

  • Bayındır, S. (2007). Yenilik Çalışmalarında Dış Kaynak Kullanımı. Selçuk Üniversitesi Karaman İİBF Dergisi, Yerel Ekonomiler Özel Sayısı.

  • Bülbül, H. (2003). Rekabet Üstünlüğü Sağlamada Ürün ve Süreç Yeniliği: Bilişim Teknolojileri Uygulaması. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

  • Cassiman, B. ve Veugelers, R. (1998). Complementarity Between Technology Make and Buy in Innovation Strategies:Evidence from Belgiam Manufacturing Firms. Business Science 52(1) pp.68-82.

  • Çalıpınar, H. ve Baç, U. (2007). KOBİ’lerde İnovasyon Yapmayı Etkileyen Faktörler ve Bir Alan Araştırması: Ege Akademik Bakış, 7(2), s:445-458.

  • Çolak, M. (2006). Şirket Birleşmeleri ve Rekabete Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.

  • Demirel, Y. ve Seçkin, Z. (2008). Bilgi ve Bilgi Paylaşımının Yenilikçilik Üzerine Etkileri: Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(1). s.189-202.

  • Dinler, Z. (2008). İktisada Giriş (4. Basım). Bursa: Ekin Kitabevi Doğan, Ö. İ. (2000). KaliteUygulamalarının İşletmelerin Rekabet Gücü Üzerine Etkisi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2(1).

  • Ecevit Satı, Z. ve Işık, Ö. (2011). İnovasyon ve Stratejik Yönetim Sinerjisi: Stratejik İnovasyon: Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(2). s.538- 559..

  • Fallah, M.H. and Lechler, T. (2008). Global Innovation Performance: Strategic Challenges For Multinational Corporations. Journal Engineering and Techonology Business Jet-M. vol:25 pp.58-74

  • Gökçek, O. (2007). Yenilik Yönetimi Süreci ve Yenilik Stratejileri: Otomotiv Sektöründe Bir Alan Araştırması. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Göl, M. (1996). Stratejik Yönetim Eksenli Rekabet Gücü Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.

  • Güvercin, B. (2008). Rekabetçi Stratejik Yönetim ve Rekabet Edilebilirlik Arasındaki Köprü: Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

  • Karabıyık, H. (2005). Rekabet Stratejileri ve Türk Bankacılık Sektörü Uygulaması. Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak.

  • Köseoğlu, M.A. (2007). Etik Kodlarının Rekabet Stratejilerine Etkileri ve Bir Alan Araştırması. Doktora Tezi, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.

  • Mesci, M. (2011). Bilgi Yönetimi, Yenilik Ve İşletme Performansı Arasındaki İlişkide Ara DeğişkenlerinEtkisi: Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

  • Örücü, E., Kılıç, R. ve Savaş, A. (2011). Kobi’lerde İnovasyon Stratejileri ve İnovasyon Yapmayı Etkileyen Faktörler: Bir Uygulama. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 12(1). s.58-73.

  • Özkan, R.B. (2007). Rekabet Stratejileri ve Örnek Bir Sektör Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Samur, A.N. (2009). Müşteri İlişkileri Yönetimi Uygulamaları ile Rekabet Üstünlüğü Arasındaki İlişkininBelirlenmesi: Nevşehir Otelleri Üzerine Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.

  • Sayli, H., Kurt, M. ve Baytok, A. (2006). Şebeke (Network) Organizasyon Yapılarının Rekabet GücüKazandırma Rolü ve Afyonkarahisar Mermer Sektöründe Bir Uygulama Örneği. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. sayı:16.s.31-46.

  • Tekin, M. ve Çiçek, E. (2005). İşletmelerde Rekabet Üstünlüğünü Sağlamada Farklı Bir Yaklaşım: DeğerTemelli Pazarlama. V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Ticaret Üniversitesi, (25-27 Kasım): 63-68.

  • Tenekecioğlu, B., Çalık, N. ve Ersoy, F. (2003). Avrupa Birliği İle Entegrasyon Sürecinde Küçük ve OrtaÖlçekli İşletmelerin (Kobi) Rekabet Güçlerinin Arttırılması ve Eskişehir’de Makine İmalatı ve GıdaSektöründe Yer Alan Kobi’ler Üzerinde Uygulama. Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi 2(2).s.119-146.

  • Timurçin, D. (2010). Türkiye’de Kobi’lerin Rekabet Gücü ve Rekabet Üstünlüğü Sağlamada Kümelenmenin Etkisi. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Ülgen, H. Ve Mirze, S.K. (2010). İşletmelerde Stratejik Yönetim (5. Basım). İstanbul: Beta Yayınları.Yılmaz, Y. (2009). Müşteri İlişkileri Yönetiminin Rekabet Üstünlüğü Sağlamadaki Etkisi ve BankacılıkSektöründe Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.

  • Yorgancılar, F. (2011). Sürdürülebilir Rekabet Anlayışı Olarak Yenilik Yeteneği. Selçuk Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. s. 380-425.

  • Zerenler, M., Türker, N. ve Şahin, E. (2007). Küresel Teknoloji, Araştırma- Geliştirme (AR-GE) ve Yenilik İlişkisi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics